آشنایی با خانه ملاباشی زیباترین خانه اصفهان

[ad_1]

معماری خانه ملاباشی, خانه معتمدی کجاست, خانه معتمدی اصفهان

خانه ملاباشی که به آن خانه معتمدی نیز گفته می شود از امکان دیدنی اصفهان میباشد

خانه ملاباشی، یکی از زیباترین خانه های اصفهان

خانه ملا باشی که به خانه معتمدی نیز معروف میباشد در شهر اصفهان واقع میباشد و مربوط به دوران های تاریخی مختلف ست. این خانه به سبک معماری دوران های صفوی و زند و قاجار بنا شده و مملو از آثار بینهایت زیبای هنری وابسته به معماری ایرانی میباشد. درمورد ساکنان و این که چرا و چگونه این خانه معروف شده میباشد قصه ها و سرگذشت های جالب و شنیدنی وجود دارد. که به آن می پردازیم.

تاریخچه خانه ملاباشی

عکس خانه ملاباشی اصفهان, ویژگی های خانه ملاباشی, خانه ملاباشی

سبک معماری خانه ملاباشی بر گرفته از زمانه زند و صفویه و قاجار میباشد

خانه ملا باشی مربوط به زمانه صفوی و زند و قاجار میباشد. از این رو ما شاهد سبکهای معماری هر سه دوران در این خانه هستیم.

در زمانه ظل السلطان حاکم اصفهان این خانه به همراه کوچه و محله اش توسط ملاباشی خریداری شد و در آن اهل شد. بعدها این خانه توسط فردی به نام معتمدی خریداری و بازسازی شد و  هم اکنون جزو جذب های گردشگری اصفهان محسوب می شود. این خانه بسیا زیبا و تاریخی در سال 1381 به عنوان یک  تاثیر ملی به ثبت رسید.

خانه ملاباشی در خیابان ملک، کوچه پشت بارو واقع شده میباشد.

خانه معتمدی یا ملاباشی؟

خانه ملاباشی اصفهان, خانه تاریخی ملاباشی اصفهان, خانه معتمدی

خانه ملاباشی توسط خصوصی به نام معتمدی خریداری شد

این خانه معروف به معتمدی نیز می باشد. بعد از گذشت سال ها و وقتی که این خانه در معرض تخریب قرار گرفته بود فردی به نام معتمدی آن را خریداری کرد و اقدامات زیادی در سمت بازسازی و احیا و تعمیر آن انجام داد و آن را از خطر نابودی و تخریب حفظ کرد. اگر امروزه این بنای زیبا تبدیل به یک جذب گردشگری شده در واقع عاقبت زحمات معتمدی بوده و خالی از لطف نیست که این خانه معروف به خانه معتمدی نیز می باشد.

با کوشش ها و زحمات همین شخص این خانه در لیست آثار ملی ایران ثبت شد.

ملاباشی و چگونگی سفر او به اصفهان

میرزا احمد ملاباشی مرد دانا و فقیهی بود که در زمانه ناصرالدین شاه قاجار به عنوان منجم دربار کار می کرد. در آن زمانه ملاباشی به ماموریتی در  اصفهان فرستاده شد. حاکم اصفهان در آن زمانه یکی از پسران ناصرالدین شاه به نام ظل السلطان بود. از آنجایی که مادرظل السلطان اصالتا از نژاد قاجاری نبود مقام ولی عهدی را به او نسبت ندادند. همین امر سبب بروز رفتارهای نابهنجار و غیر رایج در وجود او شد که در عاقبت آن اقدام به ظلم و آزردن مردم اصفهان کرد.

یکی از کردار های غیر رایج و خارج از عرف این حاکم برای مانند نابودی بخش بزرگی از آثار نفیس زمان صفوی بود. او حتی به طبیعت و گونه های کمیاب حیوانات نیز رحم نکرد و با شکار های بی رویه اش سبب انقراض حیوانات بینهایت کمیابی مشابه مارال و ببر خزری شد.

همین کردار های خشن و غیر اخلاقی ظل السلطان سبب شد تا همسرش خانه و موقعیت زندگی اش را ترک کند و در یکی از خانه هایی که در نزدیکی همین خانه ملاباشی و خانه موقعیت زندگی خودش بود اهل شود.

پیشنهادی:  بوهول جزیره ای با ساحل سفید و تپه های شکلاتی

ظل السلطان برای تنبیه و تقاص همسرش به پسران خود دستور داد که مادرشان را به قتل برسانند. او برای این کار حتی نیمی از املاک خود را به عنوان پاداش معین‌کردن کرد.

همین امر سبب به وجود آمدن نا امنی و نا آرامی در شهر اصفهان شد و ملاباشی که یک روحانی بینهایت معتمد و آرامی بود و را برای خواب‌کردن این ناامنی ها به اصفهان اعزام کردند.

سکونت ملا باشی در این خانه

همگامی که ملاباشی برای این ماموریت به اصفهان رسید این خانه تاریخی را خریداری کرد و به دستور دولت در آن اهل شد.

در آن زمانه خانه ملاباشی چندان معروفیت و معروفیت نداشت اما از نظر جایگاه در مقایسه با خانه ها و بناهای افراد سیاسی آن زمانه و در آن موقعیت از اهمیت بالایی بهره‌مند بود. به طوری که خانه های معروف متعلق به اشخاص سرشناسی مشابه خانه ملک التجار تنها در دوری چند قدمی این خانه بود.

تا قبل از ورود ملاباشی به این خانه از نظر معماری نیز جلوه ی چندان زیبایی نداشت و تنها دارای یک زمستان نشین و دو پنج دری بود. اما بعد از سکونت ملاباشی در این خانه بخش های دیگری نیز به آن افزایش شد که جلوه و بها آن را بینهایت حایز اهمیت کرد. در آن زمانه یک بخش شاه نشین و اتاق نه دری نیز به این خانه افزایش شد که همین دو بخش افزایش شده این خانه را تبدیل به یک تاثیر تاریخی و هنری جذاب و باارزشی کرد.

ویژگی های خانه ملاباشی

خانه معتمدی, تاریخچه خانه ملاباشی, زیباترین خانه در اصفهان

حیاط بیرونی ، تابستان نشین ، حیاط اندرونی و شاه نشین بخش های اصلی خانه معتمدی میباشد

این خانه زیبا و تاریخی نمونه زنده و بارزی از خانه و سبک زندگی مردم آن زمانه در اصفهان می باشد. خانه ملاباشی در واقع نمونه ای میباشد که شما را می تواند به طور کلی با نحوه زندگی و فرهنگ مردم آن زمانه آشنا کند.

نکته ی جالب در مورد این خانه وجود قالی های اصیل و قدیمی ایرانی در کف اتاق هاست که احساس و حال و فضای خانگی آن را بیشتر می کند.

همچنین از هنر فلزکوبی بر روی چوب در این بنای تاریخی استفاده شده میباشد.

خانه مشابه بسیاری از خانه های آن زمانه به دو بخش اصلی تقسیم می شود. بخشی که در آن زندگی می کرده اند و اوقات روز را سپری می کرده اند و بخشی که مربوط به ارائه خدمت‌ها بوده میباشد.

این خانه دارای دو اتاق کار و سه ورود مجزای بیرونی میباشد. در ضلع غربی حیاط بیرونی اتاق مخصوصی برای اتاق کار مالک و پذیرش مراجعین اختصاص داده شده میباشد.

حیاط بیرونی، تابستان نشین، حیاط اندرونی و شاه نشین از بخش های دیدنی این خانه به حساب می آیند که کمی جلوتر به صورت کامل به آن ها می پردازیم.

خانه معتمدی کجاست, خانه معتمدی اصفهان, عکس خانه ملاباشی اصفهان

تصویر خانه ملاباشی اصفهان

حیاط بیرونی

حیاط بیرونی به وسیله پله هایی به طبقه بالا و ایوان متصل می شود. این بخش به علت اینکه قدیمی تر بوده و در زمانه صفوی ساخته شده متحمل تخریب و پوسیدگی بر تاثیر بارش باران یا دیگر پدیده های طبیعی شده میباشد. پله های این بخت به کلی تخریب شده و مورد بازسازی قرار گرفته میباشد.

پیشنهادی:  معرفی جزیره کرابی، بهشت تایلند

وقتی داخل حیاط بیرونی این خانه می شوید وجود اتاقی در انتهای حیاط توجه شما را به خود جلب می کند. اتاقی با پنجره و شیشه های رنگی بینهایت زیبا که یک عنصر آشنا و دوست داشتنی و  بی نهایت زیبا از معماری اصیل ایرانی ارائه می دهد. هنگام غروب تابش ملایم نور خورشید به داخل این اتاق جلوه ی بینهایت زیباتری به آن می دهد.

درون اتاق پر از اشیا و وسایل با بها و قدیمی میباشد.

در همین بخش یعنی حیاط بیرونی اتاق کار تعبیه شده میباشد. اتاق کارها موقعیت کار ملا باشی بود که برای کار کردن از آنها استفاده می کرد و ارباب رجوعش را نیز در همین اتاق ها  پذیرش می کرد.

بخش تابستان نشین

راهرویی با تزئینات و نورپردازی های بینهایت دلنشین شما را به سمت بخت تابستان نشین این خانه هدایت می کند.

بخش تابستان نشین این خانه همان طور که قبلا به آن اشاره شد مربوط به دوران زندیه میباشد و قبل از سکونت ملاباشی در آن وجود داشت. البته اکثر این بخش ها مورد بازسازی واقع شده.

دیوار های این بخش مزین به نقاشی هایی میباشد که بیشتری آن ها در هنگام بازسازی ایفا شده و البته قسمتی از این نقاشی ها مربوط به همان زمانه قدیم میباشد که نمونه آن را می توانید در کنار ستون اول ببینید.

بسیاری از تزئینات تاریخی قدیمی تر نیز در حین کاوش های تاریخی پیدا شده. روی سقف و دیوار این بخت شاهد نام های سیارات و نام های باستانی ماه های ایرانی هستیم. این خانه به عنوان هتل و موقعیت اقامت مقامات سیاسی نیز کاربرد داشته میباشد و اتاق هایی معروف به اتاق اقامت در آن استفاده می شده میباشد.

ویژگی های خانه ملاباشی, خانه ملاباشی, خانه ملاباشی اصفهان

خانه ملاباشی زیباترین خانه در اصفهان

حیاط اندرونی

مهم ترین بخت این خانه که از نظر جلوه های بصری معرف زمان و آثار تاریخی میباشد مربوط به همین بخش از خانه میباشد. این بخش به علت اینکه ویژگی تاریخی خود را حفظ کرده و کمتر در معرض باز سازی قرار گرفته به شما امکان می دهد تا به طور ملموس و واقعی یک معماری اصیل مربوط به آن زمانه را ببینید و درک کنید.

اتاق های نه دری و پنج دری با آن چوب های قدیمی یک فضای زنده و پویا از آن زمانه را به نمایش می گذارد و شما را گویا به گذشته می برد.

آسان ترین بخش این بخت از نظر بصری یک دیوار به آشکار بی جلوه میباشد که ممکن میباشد با آن فضا هماهنگی ایجاد نکند اما اگر به آن هم از نزدیک تمرکزفکر کنید می بینید که مملو از نقاشی های اصیل و قدیمی میباشد.

در حیاط اندرونی استخر آب بینهایت زیبایی میباشد که در پایین آن یک سرداب تعبیه شده میباشد. این استخر میانی به شاه نشین ختم می شود.

در این بخش از خانه شما شاهد دو سبک معماری نسبتا گوناگون هستید که مربوط به دو دوران تاریخی صفوی و قاجاری میباشد. این اختلاف در سبک معماری سرداب ها قابل تشخیص میباشد. سرداب صفوی دارای سقف تاقی میباشد و چشمه آن آجری میباشد.

سرداب قاجاری دارای سقفی چوبی میباشد. طاقچه های این بخش نیز به همان سبک صفوی میباشد که از مشخصه های آن می توان به تزئینات زیاد اشاره کرد.

پیشنهادی:  آشنایی با صنایع دستی دزفول

در بالای اتاق نه دری شاهد کنگره های چوبی منقوش زیبایی هستیم که این نیز یکی از مشخصه های مربوط به معماری قاجاری میباشد.

تزئینات و کابردهای بخش حیاط اندرونی

خانه تاریخی ملاباشی اصفهان, خانه معتمدی, تاریخچه خانه ملاباشی

بخشی از معماری حیاط اندرونی خانه ملاباشی مشابه سبک های غربی میباشد

همان طور که اشاره شد این بخش دارای تزئینات هنر زیبا و اصیل ایرانی میباشد که از آن جمله می توان به نقاشی های زیبا اشاره کرد. در برخی از قسمتهای این خانه  ما شاهد نفوذ فرهنگ و هنر سبک غربی هستیم. نمونه آن را می توان در سبک معماری و نقاشی هایی با موضوع پرتره مشاهده کرد.

این بخش از خانه از پنج دری ها تشکیل شده بود. این پنج دری ها در واقع شبیه به اتاق های نه دری بود اما از نظر معماری کمی گوناگون بود. بر بالای دیوار های این اتاق ها دو پنجره تعبیه شده بود که موقعیت گذشتن و مرور غلامان بود و همچنین از این پنجره ها به عنوان دریچه ای برای تماشای مراسمات مذهبی توسط زنان استفاه می شد به طوری که زنان از پشت این پنجره ها در معرض دید غریبه ها نبودند.

بنا بر روایتی دیگر از زبان نگهبان این خانه ، پنجره های این اتاق موقعیت نشستن دختران و پسران جوانی بود که قصد ازدواج داشتند. این پنجره ها که روبروی هم بودند امکان دیدن جوانان را فراهم می کرد و در صورتی که همدیگر را می پسندیدند اعلام می کردند. سپس بزرگانی که در پایین اتاق ها بودند به رسم شادی کل می کشیدند.

بخش شاه نشین

خانه تاریخی ملاباشی اصفهان, خانه معتمدی, تاریخچه خانه ملاباشی

زیباترین و پر بازدید ترین مکان خانه معتمدی ، بخت شاه نشین آن میباشد

اصلی ترین و زیباترین بخش این خانه بخت شاه نشین میباشد. مالک این خانه بیشترین تمرکزش را در ساخت خانه به همین بخت اختصاص داده میباشد. این قمست همچنین جزو بخشهایی میباشد که از گزند صدمه ها در امان مانده و متحمل کمترین بازسازی ها شده میباشد.

این بخش خود به تنهایی پایان زیبایی ها و اصالت هنر و تزئینات ایرانی را در خود جای داده میباشد. درون این اتاق ها مملو از اشیا و تزئینات بینهایت قدیمی و زیباست.

آینه کاری ها، گچ بری ها و نقاشی های روی گچ، نور سحر آمیز تابیده شده از آن سوی پنجره های رنگی ارسی به داخل و تزئینات با بها دیگر جلوه ی بینهایت محسور کننده ای به این بنا داده میباشد. تزئینات روی سقف و لوستر ها زیبایی این بخش را دو چندان کرده میباشد.

نکته قابل توجه این بخش همان پنجره های ارسی میباشد که جزو زیباترین ارسی هاست. اگر چه با گذشت زمانه کمی به علت بید زدگی پوسیده شده میباشد اما هنوز سالم و پا بر جاست جلوه ی زیبا و سرزنده ای به ساختمان می دهد. نمونه این ارسی های زیبا را می توان در خانه مشروطه و انگورستان ملک نیز مشاهده کرد.

سخن پایانی 

علاوه بر بخت هایی که ذکر شد این خانه دارای اتاق های متعددی میباشد که به عنوان اقامت گاه از آن ها استفاده  می شود. هر اتاقی بنا بر ماه های سال ایرانی نام گذاری شده و دارای ویژگی های منحصر به شخص خود هستند.

 

منبع: بیتوته

[ad_2]

مطلب پیشنهادی

بندر انزلی، بهشت اروپایی ایران

[ad_1] بندر انزلی، از شهرهای توریستی معروف ایران  معرفی جاهای دیدنی و تفریحی بندر انزلی …